Saturday, December 25, 2010

Fakta tentang Pokok Krismas :)


1. Boleh ke orang Islam simpan/tanam Pokok Krismas di dalam atau di luar rumah?

2. Dari mana asalnya Pokok Krismas?

3. Kenapa orang Kristian simpan Pokok Krismas dalam rumah?

4. Kenapa orang Kristian menghias Pokok Krismas dengan ornaments dan kad-kad ucapan?






Semua jawapan tertulis dalam blog ini



Ada juga di sebalik tabir pembikinan Hasyiah Al-Kitab :)




Tuesday, December 21, 2010

Cerpen "One Is One and All Alone" dalam Bahasa Melayu untuk pelajar Form 2. (PART 1)

One Is One and All Alone
Nicholas Fisk



Trish merupakan seorang budak perempuan yang berada dalam kapal angkasa menuju ke Planet Trion. Dia sorang je kanak-kanak yang ada dalam kapal angkasa tu. Yang lain semuanya orang dewasa. Dia tersangatlah boring bermain berseorangan. 


Pada awal cerita, dia meluahkan perasaan pada diary dia. Dia cakap dia sorang je kanak-kanak dalam kapal angkasa ni. Orang lain semua orang dewasa yang ada tugasan tersendiri (menyelenggara kapal angkasa dan pastikan pendaratan di Planet Trion satu hari nanti selamat). Bagi semua orang, mendarat di planet Trion tu paling BEST lah. Tapi itu bukanlah keseronokan yang besar bagi Trish. Katanya, dia dah tinggalkan Bumi pada 12 Mac 2045. Setiap hari dia pangkah kalendar sampailah dia bosan sebab lame sangat nak pangkah... Diorang dijangka mendarat pada pertengahan Januari 2047, semasa Trish 13 tahun.


Ayah Trish ni orang penting dalam kapal angkasa, merangkap Executive Officer. Sangat busy. Ayah dia takdelah teruk sangat. Caring tau! Selalu je jenguk dia dalam bilik, senyum dan tanya macam ni "Trish OK? Macamana sekarang? Semua OK? Jom dinner sama-sama, chocolate milkshake pukul 6 ni jom!" Trish pun balas "Yum Yum!".. Ayah Trish senyum tapi Trish dapat lihat dari mata ayah dia macam tengah fikir pasal kerja. Sibuk je memanjang. Masa tengah borak pun Ayah Trish sempat lagi la kan jeling notis yang tertampal kat dinding :( Emak Trish ada kat planet Trion. Busy duk siapkan Space Station kat sana. Kesian Trish... 


Emak takde, ayah sibuk, kawan takde, Trish pun berkawan la dengan VP (VoicePrinter) sejenis gadget pintar. Setiap kali Trish cakap, percakapan tu akan ter-print dengan sendirinya. Trish simpan jadi diary. Yang untungnya, helaian cetakan tu improve ejaan dan tanda baca Trish! Hehe. VP ajar dia silibus sekolah. VP pun main game dengan dia. Favourite game ialah Pop Star, Trish jadi artis olok-olok depan VP. Sangat real. Best kot. Tapi kan, bukan apa yang dia cakap tak semestinya di-print. Kalau nak tukar jadi dialog je pun boleh...

Trish : Awak kawan baik saya, VP?
VP : Harap-harap. Saya cubalah. Tapi nanti bila mendarat di Trion, awak jumpalah rakan manusia baru macam awak.
Trish : Lambat lagi :(
VP : Takpe, sabar jelah. Sekarang, jom main Pop Star!
Trish : OK! ......

(Main)

Trish : Saya bosanlah tengok imej computer, sound, jadi sorang-sorang je budak dalam kapal angkasa ni. Saya nak orang yang boleh bercakap, bersama-sama....erm orang yang sebaya. Awak faham tak perasaan saya VP?
VP : Faham...Saya simpati betul. Jom main benda lain.
Trish : Tak nak ah main dah. Ajar la saya pulak. Ape dah perkataan terakhir dari kamus yang kita belajar?
VP : Kita dah sampai CLO... Perkataan seterusnya ialah CLOCK
Trish : Lepas tu?
VP : CLONE
Trish : Ajar laaa pasal CLONE
VP : CLONE ialah 
Trish : Oh. Macam susah je... Eh, kejap kejap. Yang clone biri-biri tu kan dulu?
VP : Biri-biri, binatang lain pun
Trish : Betul betul. Yang dia amik sikit spesimen dari kulit biri-biri, dan dari spesimen yang sikit tu boleh buat beratus-ratus biri-biri tu kan?
VP : Lebih kurang laaa.. Biri-biri tu semua sama sebab datang dari spesimen yang sama kan.
Trish : Memang rumit lah
VP : Memang. Sangat
Trish : Sekarang orang buat lagi ke CLONE?
VP : Mestilah.. Kenapa? Alat dalam makmal kapal angkasa ni cukup kalau nak buat CLONE


VP terangkan cara-cara nak buat cloning. Trish dah fikir macam-macam idea. Dia takmau dengar lagi dan Save supaya dapat dengar lain kali. Apa yang dia fikir tu? BioLab dalam kapal angkasa ni besar sangat. Memang kena besar pun sebab tujuan ke planet Trion untuk kaji sape yang duduk kat Trion, ape, akan datang siape sesuai dll. Sekarang ni, BioLab takde orang guna sebab tak sampai planet Trion lagi kan. Trish berhasrat nak buat klon diri sendiri sebab dia nak kawan yang sama macam dia.


Ting!! Kawan baru dah siap. Nama dia 'Clo'. Trish dah lupakan VP sebab ada Clo. Clo dengan Trish memang sebijik. Susah nak bezakan. Lebih sama daripada kembar seiras. Kalau ayah Trish datang jenguk, memang terkejut sebab nampak 2 orang Trish. Tapi Trish ni budak perempuan pandai... Dia selalu sorok Clo dalam satu bilik kosong yang sebelah bilik dia. Pintu bercantum. Clo tidur kat bilik satu lagi ni. Macamana dengan 2 baju? 2 makanan? 2 berus gigi? Nanti kantoi la dengan ayah dia.. OK, disebabkan kapal angkasa ni banyak stor, takde orang perasan pun kewujudan serba dua ni.




(Bersambung Part 2)

  • Tujuannya nak bagi pelajar Form 2 faham storyline (: 
  • Sebab saya excited baca cerita ni. Ending sangat mendebarkan :P Stay tuned.


Monday, November 29, 2010

Semua orang pun boleh dapat contact lens Acuvue free...

Assalamualaikum



Memang tak sia-sia klik nuffnang pada blog si polan. Hehehehehe (excited lebih). Rewind balik kejadian tadi. Tadi, jalan-jalan kat satu blog tu, ada iklan Acuvue. Lepastu, tertarik pada perempuan langsing berbaju love dan tanpa fikir panjang terus klik iklan tu...Kuikui.. rambang mata betul (simpulan bahasa macam confuse). Sebelum tu, mesti semua orang tahu Acuvue tu apa kan? Acuvue tu in case ada yang taktau, meh sini ceq nak habaq! Acuvue tu satu rangkaian contact lens yang famous.



Inilah iklan yang penuh dengan kuasa godaan tu 
(bukan yang ni tapi lebih kurang aaa sebab ada perempuan itu. Lawa sungguh beliau. Auuuh)


Lepas tu keliru nak click mana satu sebab ada 2 jenis CLICK HERE
A) FREE Trial
B) THIS FEELING Contest
(Seriously otak ligat semacam nak pilih pilihan mana satu. Cuak macam nak jawab exam pun ado)



Akhirnya pilih A untuk Ayam. Isi-isi sikit details macam nama, email jawab soalan kalau tak silap 3 soalan kot dan Tarraaaaaaaaa....dapat contact lens free untuk percubaan selama 3 hari. Tapi kena pergi redeem sendiri lah dekat outlet berdekatan. Dia manada mintak alamat hang, depa xpos okeh! Ulangan DAPAT CONTACT LENS ACUVUE FREE. Apa lagi, semua orang boleh dapatkannya dengan mengikuti langkah langkah yang mudah! 



Hampa xcaya ka? Nah tengok ni haaa


Hehe :) Jom tidor dengan gembira malam ni jom!






Yang pasal contest tu pulak, kalau rasa selesa pakai yang trial 3 hari tu, cepat-cepatlah beli 2 kotak Contact Lens Acuvue untuk melayakkan diri masuk contest. Haceeewah, ayat promosi habis. Yelah, kalau xbeli 2 kotak, xlayak masuk. Rugi jer. Bila layak masuk contest, segeralah mengira berapa biji love yang tertera pada borang yang diberi, sertakan nombor siri 2 kotak tadi dan submit~ Tunggu result.


Hadiahnya berupa:
1) Percutian untuk 2 orang ke Gold Coast Australia
2) 3 Bulan supply contact lens Acuvue


Thank you Nuffnang tayang iklan tu, dapat contact lens free rasa bertuah! Semua orang pun bertuah.






P/S:
Cakap pasal Australia, terima kasih sister Aqeela Aliah sebab buat saya gembira harini. Sayang sangat <3 Sangat sangat :))

Saturday, November 27, 2010

Healing Incantation Lyrics by Rapunzel

video

Healing Incantation
by Rapunzel

Flower, Gleam and Glow
Let your power shine
Make the clock reverse
Bring back what once was mine

Heal what has been hurt
Change the fates design
Save what has been lost
Bring back what once was mine

What once was mine...


:)

Friday, November 5, 2010

Tips Paling Berkesan Untuk Kuruskan / Gemukkan Badan.

Assalamualaikum.

Tahniah! Jikalau anda membaca entry ini, anda sebenarnya tergolong dalam kalangan yang concern pada kesihatan, ada kesedaran nak memulakan hidup yang sihat. Hehehehe. Sebelum itu, Mari kita buat survey.. Yang mana satukah anda? Gambar 1 atau Gambar 2?


Gambar 1: Saya banyak tidur dan gemuk :(
Gambar 2: Saya rasa saya cantik dan slim :) Tapi perlu maintain






Baiklah. 
Langkah pertama tersangatlah penting dalam penjagaan kesihatan, iaitu mengetahui 'berapa kalori yang badan kita perlukan?'.... Mari saya perkenalkan:


Kalkulator Kalori


Pengenalan:
Sebelum kita nak diet, diet untuk kurus / diet untuk maintain / diet untuk gemuk, kita kena tahu berapa keperluan kalori yang perlu diambil. Setiap manusia ada nilai kalori tersendiri mengikut jantina, aktiviti (aktif or sedatif), umur, persekitaran dan lain-lain. Keseimbangan kalori ini sangat penting sebab kalau lebih kalori, kita boleh gemuk. Kalau kurang kalori, kita boleh jadi kurus. Maintain kalori kalau dah rasa ideal. 



Contoh:
Nilai kalori saya 2000cal/hari,

1) Kalau nak maintain = Kena makan 2000 sehari plus minus
2) Kalau nak naikkan berat badan = Kena makan 3000 ke atas supaya kalori yang berlebihan tu tak dibakar dan boleh disimpan sebagai isi.
3) Kalau nak turunkan berat badan = Kena makan 1500 ke bawah supaya semua kalori terus dibakar dan yang lagi 500 tak cukup tu, badan kita bakar kalori yang dulu2. Habislaaah. kuruussslah kuruslahh.




Faham tak konsep?
Takpelah
Mari kita teruskan.....




Ini cara nak kira pengambilan kalori yang betul:



W itu berat kita in kilogram
SEE tu Standard Error Estimation. Maksudnya kalau perlu, kita tambah, kalau tak perlu buat bodoh saja.....Jikalau A dan B, umur, jantina, pekerjaan sama tapi A lebih banyak muscle (kuat) dari B, maka tambah lah SEE. Kiranya, dia memang perlukan kalori lebih.



Contoh calculation:

Nama: Puan Salmah (Bukan nama sebenar)
Umur: 30 tahun
Berat : 70 kg


8.3 x ( 70kg ) + 846 = 1427cal diperlukan untuk basal metabolic rate!!!
Ini belum tambah SEE
Bayangkan Puan Salmah ni seorang yang tak kurus sangat tak gemuk sangat,
maka nilai kalori ni dah cukup untuk dia.
Tapi tengok pula pada umur dia!!! 30 tahun..

Jadi kena tambah SEE sebab
Semakin muda, semakin banyak kalori yang kena consume!

1427 + 112 = 1539 kalori setiap hari untuk maintain kesihatan (plus minus)






Harap faham. Kalori ni langkah pertama untuk kurus dan untuk gemuk tahuuu? Kalau asyik diet takmau makan tapi bila makan, ambil makanan kalori tinggi macam Pasta, takde gunenye baii ~


Kalori boleh dirujuk pada nutritional value pada food packaging. Godek-godek sikit.... mesti ada..ataupun boleh rujuk pada internet.


What's your value? hehe

p/s: Sorry kalau ada salah info. Kalau ada salah, tolong betulkan.... I'm not a nutritionist (= thank you v much

Wednesday, November 3, 2010

Perbezaan Bahasa Arab Tinggi & Bahasa Arab Komunikasi

Assalamualaikum :)
Harini rasa macam nak ajar Bahasa Arab Tinggi kat semua orang sebab terjumpa ini:


(gambar kertas soalan Bahasa Arab Tinggi SPM 2007 milikku)
dah delete. Atas sebab tertentu



Bahasa Arab Tinggi ni lain sangat-sangat dengan Bahasa Arab Komunikasi. Sebab apa? (mengikut pengalaman saya)...



Bahasa Arab Komunikasi / Lughotul Arabiyah Ittisoliah

  • Senang sikit. Susah juga kalau tak faham... Tapi bila compare dengan Tinggi, sangat senang
  • Direct translation. Sebab tak banyak kiasan macam Tinggi
  • Belajar grammar basic macam Ism (noun), Fi'il (verb), dll.
  • Huruf berbaris, senang nak baca. (Baris ni macam guideline. Salah baca, maksud dah lain)
  • Simple sentences kalau nak compare dengan Tinggi. Contoh: "izinkan saya keluar dari kelas" --- "Asta'zinu lil khuruujil fasl"
  • Sebab tu budak lower form yang ambil. 
  • Input sama je dengan BM. Ada petikan, buat essay, murodif (sinonim), mudhod (antonim), translate petikan Melayu kepada Arab, bagi gambar dan buat essay, buat rumusan daripada petikan.
  • Agak senang walaupun silibus merangkumi satelit, komunikasi bagai.





Bahasa Arab Tinggi / Lughotul Arabiyah Al-Aliyah

  • Upper form yang ambil subjek ni
  • Belajar bukan setakat grammar simple, tapi yang complex punya.
  • Belajar Qawaid. Contoh: Maf'ul Bih, Maf'ul Mutlak, Maf'ul Li-Ajlih, Maf'ul Fih dan banyak lagi...Lupa laah dah lame tinggalkan :(
  • Yang kat atas ni sebenarnya teknik-teknik nak bubuh baris. 
  • Bila belajar Bahasa Arab Tinggi, baris dah tak disediakan, hanya ada huruf. Kalau salah baris, salah maksud! Ingat tu.
  • Pernah terfikir tak kenapa ada Allahu, Allaha, Allahi? Hmmm, maksud lain-lain ni...bukannya sebab nak sedap bunyi je :)
  • Belajar sastera Arab, iaitu Balaghah. Sangat best sebab rasa kagum! Nak-nak bila kaitkan dengan Al-Quranul Karim. Subhanallah!
  • Ada Ujian Lisan. Iaitu: Berborak-borak dengan Ustaz pasal isu semasa. Baca petikan yang takde baris depan Ustaz (susah ni). Bila dah baca, kena jawab soalan pemahaman daripada Ustaz, Bagi maksud perkataan susah susah, dll.
  • Essay mestilah ada tapi soalan essay sesusah soalan BM level SPM lah
  • Ada peribahasa. Banyaaaaaak peribahasa. Kena buat essay pendek untuk peribahasa.
  • Ada banyaaaaaak simpulan bahasa, peribahasa, kiasan sana, kiasan sini yang sangaaaat best!
  • Essay bukan sebarang essay. Tak main dah buat Faedah Membaca, Faedah Menabung semua tu. Essay Arab Tinggi ialah buat Ucapan. Buat Surat Rasmi...haha. Senang tak senang!
  • Contoh Balaghah ataupun Sastera Arab:



Mari kita belajar apa ya? Dah lupa banyak. Haaa, kita belajar Haqiqat Wal-Majaaz. hehe sebab yang ni je yang paling ingat:


HAQIQAT WAL-MAJAAZ.


Saya bagi satu vocab untuk korang eh. 
Asadun = Singa


Ini ada dua ayat comparison. (Saya dah lama tinggal bahasa arab, so saya buat ayat simple je lah OK?)


1) Ya'iisyu al-asadu fil ghoobah.
maksudnya: Singa tinggal di dalam hutan



2) Yakhtubu al-asadu 'alal minbar
maksudnya: Singa sedang memberi khutbah atas mimbar



Haqiqat : Ayat satu sebab beri maksud yang direct
Majaaz  : Ayat kedua sebab beri kiasan. Singa yang beri khutbah tu bukan singa betul. Bukaaan. Tapi singa yang dimaksudkan ialah orang yang berperwatakan seperti kuat, berani, macam singa.





Itu sahaja yang dapat difikirkan untuk kali ini. Jutaan terima kasih buat Ustazah dan Ustaz yang mengajar Arab dari Form 1 sampai Form 5. Paling saya hargai, Ustaz Mohd Fakhzan Zulkawi sebab ajar Arab dari Form 2 hingga Form 5..Syukran Jazilan ya Ustaz! Walaupun vocab takde la banyak sangat tapi mudah faham ayatul Quran, mudah ingat nama orang dan tahu maksud, mudah semua. Hidup lebih bermakna :)Alhamdulillah ala kulli haaal. Terima kasih Ya Allah atas ilmu ini :o) 



Sunday, October 31, 2010

Klate may may biso... Aum!

Amaran:
Entry ni penuh dgn kala meroh. Jange bwk lembu. Bahayo kakloh tu...










Tahniah Kelate!!
May may go more Sengotiiiii. Yes.



Mari kito pakat-pakat paka baju kala meroh utk rayo haji + Ore tino paka leccu meroh nyalo + Pakat tukar line hotlink blako + Frame pitih spuluh ria + Tane pohon cili belake rumoh

Sebagai tando sokonge kito pd negeri hebat, negeri Klate!
Sekkito bisooooo :)

Wednesday, October 27, 2010

Surat rayuan kepada engineer Apple :(


T__________T

Entry ni ditulis khas buat Engineer-engineer Macintosh/Apple



Hai Engineers. Boleh tak jangan buat saya menangis? Saya menangis ni, betul ni saya menangis T___T Kamu tahu tak kepantasan dan kepandaian kamu mengeluarkan produk baru setiap minggu itu membuatkan saya rasa macam nak beli semua. Sedangkan kalau  nak beli semua barang Apple sudah tentu membuatkan anak cucu cicit saya miskin. Kempunan ni...



Baru je keluar Iphone 4
Keluar pulak Ipod Gen 4
Lepas tu minggu lepas ada Mac Book Air lagi nipis daripada kapak
Semalam keluar iLife edisi terbaru
Harini?
Harini keluar Mac OS X Lion?
T______T



Uwaaaa......



Ingat lagi dulu-dulu-dulu saya pakai :



Pakai Tiger - rasa kolot bila keluar Leopard
terus tukar Leopard
Pakai Leopard - rasa kolot bila keluar Snow Leopard
terus tukar Snow Leopard
Pakai Snow Leopard baru beberapa ketika dan terasa kolot lagi..... :(
Nak tukar Lion boleh?




Encik engineers. Janganlah laju sangat keluarkan gadget baru.
Esok keluar ape lah pulak... wargh
Ini yang saya nak tangguh beli iPhone 4
Mana tahu keluar iPhone 5 ke esok. wuhuh

Thursday, October 14, 2010

10 rahsia untuk mendapatkan kulit yang cantik

Ini merupakan routine-based tips. Bukan product-based tips. Jadi, tips ini boleh diamalkan oleh semua peringkat manusia. Tak perlu ada product mahal-mahal untuk cantik. Yang paling penting, cara kita apply! :)




1
Hydration adalah kunci bagi kulit yang sihat
Salin ni: Hydration datang dari dalam. Tiada krim atau losyen ajaib yang dapat menggantikan kelebihan air yang kuno tu. Minumlah segelas air pada waktu pagi, sebaik-baiknya lepas bangun tidur. Segelas lagi sebelum tidur. Tambah lagi dengan 6-8 gelas air pada waktu lain (waktu makan lain cerita). Let say korang travel atau bersukan, tambah lagi kuantiti. Percayalah, you guys can handle more than six glasses per day :)



2
Peredaran darah yang baik membuatkan kulit seseorang berkilau
Janganlah takut guna air sejuk semasa mandi. Bukan apa, ia boleh buat peredaran darah kita lancar. Dan yang paling penting, saya pun mengamalkan mandi air sejuk tak kira masa :) Mulakan dengan bilas badan kita dengan air panas untuk membuka pori (elakkan kulit muka - akan diterangkan dalam next tips). Kemudian bilas balik dengan air sejuk untuk tutup balik pori tu. Ia berkesan! Kenapa? Sebab cara ini "mengejutkan" sistem saraf kita, sistem saraf hantar wake-up call kepada otak dan otak terus beri isyarat supaya pump lebih banyak darah dan seterusnya kulit kita akan ada pinkish effect.



3
Jangan guna air panas masa basuh muka
Air panas membesarkan salur darah kita, dan dalam jangka masa panjang boleh merenggangkan dan melebarkan kulit kita. Air panas pun mengeringkan kulit. Guna air suam-suam sejuk atau air sejuk untuk basuh muka. Apa saya biasa buat? Saya suka letak ais dalam sapu tangan kecil dan tekapkan pada muka, terutamanya bahagian mata. Saya buat ini semua selepas saya minum segelas air masa bangun tidur tu :)



4
Cuba belajar apa kelebihan dan risiko cahaya matahari
Pengawalan tu merupakan kunci kepada segala-galanya, termasuklah cahaya matahari. Cermin mata hitam, sunscreen dan krim ber-SPF adalah wajib! Korang semua ni mesti dah tau pasal ni tapi tapi tak practise kan?? Cahaya matahari beri kita vitamin D pada waktu pagi up to 10 am. Segeralah kita sun-bathing. Tapi yang penting, setiap hari jangan terperap je dalam bilik. Keluarlah sekali sekala walaupun kat halaman rumah.



5
Siapa cakap kita kena berbelanja lebih pada skincare dan masque mahal-mahal?
Masque merupakan topeng kosmetik. Ada 2 jenis masques yang murah dan senang! Do-It-Yourself dan efektif: 1) Strawberi: Lenyekkan beberapa strawberi + 1/2 sudu kecil madu + 1/2 sudu kecil Vaseline. Apply pada seluruh muka. 15 minit kemudian, rinse off. 2) Timun: Campurkan beberapa hirisan timun dengan yogurt dan apply pada muka dan mata. Tutup dengan kain yang lembap selama 15 minit. Bilas. Juga, 1x atau 2x seminggu, guna hirisan lemon dan usap pada muka. Selepas beberapa minit, bilas dengan air sejuk. 



6
Jangan tidur selagi tak bersihkan muka. Jangan sesekali!
Semua orang tahu benda ini, tapi macam biasalah mesti skip kan? Malas tu tak boleh dipisahkan. Macam ni, bukan sahaja kita biarkan kekotoran, make up, minyak menyerap masuk ke dalam kulit, malahan ia akan melekat pada bantal kita. Bila melekat, dia akan membentuk mendapan dan akan menyerap balik ke muka kita pada malam berikutnya! Jadi, it's a big NO!



7
Berlemah-lembut pada kulit.
Terutamanya bahagian mata dan leher, sebab kulit kat sini nipis. Kita tak mahu kulit yang sedia ada halus mulus jadi berkedut dengan cepat. Selepas basuh muka, tekapkan muka dengan lembut menggunakan tuala bersih. Penting! Jangan wipe dengan kuat, kononnya dapat menanggalkan sel-sel mati. Teori ni salah. Kulit kita ni benda hidup. Be gentle pada living thing barulah dia akan menunjukkan effect yang baik pada kita. Selain itu, saya juga menyarankan untuk guna make-up remover berasaskan minyak. Sebab dengan oil-based, make-up akan tertanggal dengan slide movement dan kita tak guna tenaga yang banyak untuk tanggalkan mekap. Orang zaman dulu gunakan minyak zaitun tau. Minyak zaitun sangat bagus untuk kulit dan dompet! hehe.



8
Jangan merokok!
Tak boleh dinafikan ada saja perempuan yang merokok, bukan? Jangan merokok sebab bila merokok kita akan nampak kesan ini: penuaan bukan pada masanya, kedutan pada kulit dan kulit tak sihat yang berwarna kuning pucat. 



9
Jadikan penjagaan kulit sebagai amalan
Di Amerika, penjagaan kulit lebih tertumpu kepada wanita berusia untuk mendapatkan semula kulit muda remaja sebaik sahaja timbulnya kedutan. Di Perancis, penjagaan kulit menjadi amalan sejak kecil; di mana para ibu akan ajar anak-anak mereka tentang cara menjaga kulit walaupun anak mereka belum baligh lagi. Ini yang kita mahu!! Contoh ye: Orang Perancis biasanya akan ajar anak mereka, contohnya anak kecil 4 tahun untuk berdiri di depan sinki, dapatkan suhu air yang sesuai tak terlalu panas dan tak terlalu sejuk, basuh muka dengan air semata-mata dan itu sahaja. Nanti kanak-kanak ini akan terdidik untuk basuh muka dengan konsisten. Tiru orang Perancis jom!




10
Finally: Pastikan ia RINGKAS
Ini ialah moto saya for almost everything: makanan, pakaian dan penjagaan kulit juga! Kita tak memerlukan berjuta-juta krim / magic potion / cara pemakaian untuk jadi cantik. Secara ringkas, kita hanya perlu cari 1 pencuci muka + 1 toner + 1 moisturizer yang betul-betul sesuai dengan kulit kita. Bila dah jumpa, stick with them. Jangan tukar-tukar dah! Yang dah serasi tu dah cukup untuk buat muka kita glowing. InsyaAllah muka kita akan cantik. Tak semestinya yang serasi tu yang mahal-mahal saje. Yang murah pun OK.


That's all from me :)
Thank you. . .


-credit to Shine-








Wednesday, May 26, 2010

Prosedur Membuka Akaun Simpanan Di Bank Islam

PROSEDUR MEMBUKA AKAUN SIMPANAN DI BANK ISLAM
Khas untuk orang yang blur-blur, rasa tak yakin, rasa nak tahu flow, nak dapatkan gambaran macamana cara-cara nak buka akaun simpanan di Bank Islam. :) Sekadar berkongsi pengalaman. Manelah tau berguna kan ? ;p


(mifc.com n.d.)



1. Start dari rumah la ye. Pertama sekali, google lah dulu cawangan Bank Islam yang terdekat dengan rumah korang. Lepas tu, terus mandi bersiap-siap. Macam saya, saya pilih Bank Islam cawangan UM ;p (jauh tapi saje nak pegi. ahah)



2. Pastikan korang bawak salinan kad pengenalan (A4 sized). Untuk student, bawak salinan surat tawaran universiti (just in case bank officer tu mintak). Meh nak cerita sikit eh. Masa minggu lepas macam tu, saya ada pergi Bank Islam cawangan Kajang. Time tu memang bawak pen je (tak bawak copies langsung). Unfortunately, bank officer tu mintak salinan IC dengan offer letter. In contrast, kat Bank Islam cawangan UM just mintak salinan IC. Saya rasa, lebih baik bawak both copies kalau nak selamat ;) Nanti kalau dia mintak, kita boleh bagi. Kalau tak mintak, simpan je..kan?kan?



3. Sesampai kat Bank Islam tu, orang pertama yang korang kena jumpa ialah Pak Security. Bagitau secara ringkas apa korang nak buat. Nak senang, cakap ni je.. "Assalamualaikum Pak Cik, saya nak buka akaun simpanan". Lepas tu, Pak Security ni serta merta akan tunjukkan kita kepada officer yang bertugas. Malu bertanya sesat jalan kan? Baik tanyeee~



4. Bila depan officer, dia akan layan korang dengan sangat baik. Dia akan terangkan jenis-jenis simpanan yang berkaitan dan korang kenalah decide which one to choose. Setiap jenis tu ada kelebihan sendiri dan korang tanyalah banyak2 kat officer untuk maklumat lebih lanjut k?



5. Lepas dah pilih yang mana satu yang korang rasa sesuai, officer tu akan kasi a pile of forms. ISI BORANG!! haha. banyak ni tau. OK, saya list down yang mana ingat eh. Ada 2 kad tandatangan spesimen, 1 slip cash deposit (untuk masukkan duit simpanan pertama), 1 borang butiran diri, 2 borang akad, 1 borang kuning untuk atm card. Isi sampai siap. 



6. Submit all the forms beserta dengan salinan IC dan IC original. Tunggu officer tu key in data. *tunggu dgn sabar* Lepas tu, dia akan suruh kita berurusan dengan kaunter bernombor kat depan. Officer akan bagi balik semua borang tu untuk kita bawak ke kaunter bernombor. Oh, jangan lupa ambik nombor giliran. Nanti kang, lame plak tunggu. haha ;p



7. Bila nombor kita dah dipanggil, cepat-cepat serahkan semua borang dan duit simpanan. Untuk duit simpanan, jumlahnya berbeza ikut jenis simpanan. Ada yang minima RM100, minima RM20, tapi masa isi borang tu, korang tanya2 lah officer, berapa jumlah minimum untuk jenis simpanan yang korang pilih :) aduh, simple je kan? Lepas tu, kita kena tunggu lagi *tunggu dengan sabar*



8. Bila dah lama tunggu, nama kita akan dipanggil. Errr, be alert k! Kat sini, dia akan bagi ATM Card. Apa yang perlu kita buat ialah cipta dan set nombor pin 6 digit on the spot. Macam biasa, input tak boleh menyerupai birth date, last number IC etc. Tekan kat satu alat canggih yang disediakan. Ulang tekan nombor pin tersebut. Tekan OK. Lepas tu, sign kat belakang card.



9. Lepas tu, officer akan bagi kita satu slip rasmi Pembukaan Akaun Simpanan Tanpa Buku (Passbookless). Emm, jangan terkejut sebab Bank Islam memang takde buku ;p Recheck! Dia akan bagi satu slip rasmi + Kad ATM. Dia akan pesan supaya kita harus ingat nombor pin, register online banking kat ATM Machine kat luar (terus buat), pastu activate online banking via internet kat rumah :)  DONE!!






tambahan untuk JPA scholars!!!
Perasan tak dalam borang Maklumat Akaun Pelajar Biasiswa JPA tu ada nota kaki yang berbunyi *Sila sertakan salinan buku akaun (muka depan sahaja)
OK. Disebabkan takde buku akaun simpanan, usah gusar! ceyceycey. Kita cuma perlu photostate SLIP RASMI *Pembukaan Akaun Simpanan Tanpa Buku* tu. Dalam tu dah ada Cawangan, Nombor Akaun Simpanan dengan Nama Pemegang Akaun. Lagi sekali, photostate dan kepilkan :) DONE




Sekian :) Itu semua berdasarkan pengalaman saya lah..hehe. lain orang, lain pengalaman kan? Kepada scholars yg belum ada akaun Bank Islam je disarankan baca. Yang dah lama ada tu, tak yah la bace kottt ;D Biaselaah, dulu duit masuk dalam CIMB. Kes culture shock nih ;p

Bye!





Thursday, May 20, 2010

Cara-cara menggunakan Ubat Titik Mata (Eye Drops)

Cara-cara di bawah ni, merupakan cara-cara umum yang boleh diguna pakai untuk kebanyakan eye drops (eye-mo, ubat mata, contact lens drop). Namun, kalau eye-drops anda ada instruction sendiri, better ask your pharmacists if you may have any inquiries.



Cara-cara yang paling betul dan efektif:
  • Basuh tangan anda dengan bersih (gunakan antibacteria soap) dan lap dengan tuala bersih.
  • Duduk/berdiri di hadapan cermin
  • Buka kan penutup eye drops anda dan simpan di tempat yang senang nampak (nanti misplace pulak. ekeke)
  • Dongakkan kepala anda, pandang ke siling rumah dan tarik kelopak mata bawah dengan jari anda membentuk poket. 

source (patient.co.uk, 2010)


  • Halakan eye drops dalam jarak 1/4 atau 1/2 inci daripada poket mata tadi. 
  • Elakkan muncung botol itu terkena bahagian mata anda kerana boleh menyebabkan infeksi bakteria.
  • Kalau dah bersedia, picitkan botol dengan gentle supaya tak terlebih dosage (drop). Kalau satu drop, make sure betul-betul tepat. Kalau dua, buat dua kali. dan seterusnya.
  • Lepas dah dititikkan, lepaskan jari yang menarik kelopak mata bawah tadi. Tutup mata selama yang mungkin gerak-gerakkan biji mata supaya sekata.
  • Lapkan lelehan atau lebihan ubat atau air mata dengan tisu bersih.
  • Bila dah rasa selesa, barulah buka mata o_O
  • Kebiasaannya, eye drops akan meresap ke seluruh mata kita dalam masa lima minit. Sekiranya anda mempunyai dua eye drops yang berlainan dan perlu dititik pada masa yang sama, tunggu 5 minit sebelum menggunakan eye drops yang kedua. Ini kerana, kita bimbang eye drops kedua ni wash out eye drops yang pertama; rugiii~
  • Ambil penutup botol tadi, tutup rapaaaaat-rapaaaat (sgt penting sebab eye drops ialah sterile). Sterile maksudnya free from bacteria. Kalau tak tutup rapat, bacteria masuk, kena buang pulak eye drops tuh. rugiiii lagi~
  • Simpan botol tersebut di dalam peti sejuk selepas digunakan sebab ia perlu disimpan pada suhu 3-8 darjah celcius.




Good Luck! Cara-cara ni penting untuk memaksimumkan kesan baik untuk kesihatan kita. Kalau cepat sembuh, tak ke kite gembireee ??? ^__^

Friday, May 14, 2010

Prosedur Menjalani "Hepatitis B Screening Lab Test".

Assalamualaikum semua pembaca~


Tujuan:
Perkongsian ilmu dan memberi garis panduan tentang persediaan, urutan peristiwa, bagaimana? apa yang harus dibawa? apakah yang harus dilakukan? semasa menjalani "Hepatitis B Screening Lab Test" berdasarkan pengalaman saya.

Maksud ringkas:
"Hepatitis B Screening Lab Test" dijalankan untuk pelbagai tujuan. Bagi kes saya, ujian ini hanyalah untuk mengesan penghasilan antibodies serta antigens dalam badan sebelum terlibat dengan sesi pembelajaran di universiti yang melibatkan disease, virus, bacteria etc. (normally untuk medical-related students)




  • Pertama sekali, sebelum menjalani ujian ini, pastikan dengan betul dan yakin yang anda memang betul-betul diarah untuk menjalani "Hepatitis B Screening Lab Test". Pastikan ianya bukan Hepatitis A atau HIV atau lain-lain sebab they are totally different.

  • Lepas dah yakin, anda boleh terus pergi ke hospital atau klinik yang diingini. Untuk screening test ni, anda tak perlu berpuasa. As we all know, kalau kita nak buat blood test, kita kena puasa kan? Tapi not for this test. So, don't worry~ Saya tinggal di Klang Valley dan untuk menjalani ujian ni, saya memilih Kajang Plaza Medical Center (KPMC) sebab dekat rumah :) 

  • Jangan lupa untuk membawa dokumen-dokumen yang berkaitan; medical check-up forms (kalau ada) serta IC (untuk pendaftaran). 

  • Di kaunter pendaftaran, nyatakan dengan jelas yang anda ingin menjalankan "Hepatitis B Screening Lab Test". Nurse bertugas akan menguruskan pendaftaran dan anda haruslah menunggu giliran anda dengan sabarnya. 

  • Bila dah dipanggil oleh Lab Assistant, anda disuruh duduk dan lipat lengan baju tinggi-tinggi (kalau pakai long sleeve lah kan). Lepas tu, lengan kanan anda akan ditepuk-tepuk dengan lembut sebelum kena inject! Beliau akan apply satu cecair kat lengan kanan tu (i don't even know what it is, alaaa yang selalu apply sebelum inject tuh..tahan sakit kot). Lepas tu -inject time!- tak sakit pun~ macam bapak semut gigit. Beliau apply lagi cecair ni dan lekatkan plaster kat injected area :)

  • Lab Assistant ni akan proses result kita dalam masa yang dijanjikan (for my case, haritu sekejap je tak sampai 30minit sebab tak ramai patients). Lepas tu, kita akan dapat result printed on a piece of paper. Result dia simple je samada  'Reactive' or 'Non-reactive'.

  • Menurut Lab assistant, kalau result kita elok (non-reactive), kita tak payah jumpa doctor. Kalau result kita tak elok (reactive), dia nasihatkan kita dapatkan susulan/nasihat daripada doctor pada masa tu jugak. 

  • Lepas dah siap dapat result, kita pun segeralah bergegas ke cashier. hehe. Bayaran untuk ujian ni sangat reasonable. Kalau GH, maybe takde bayaran kot. Tapi untuk Private Hospital macam KPMC ni, bayaran dia hanya RM30. reasonable lah tu kan. Service pun laju~

  • Done! 

Friday, April 2, 2010

Cookies bukan bermaksud biskut sahaja. ♥

Kadang-kadang dalam computer mahupun kalau canggih sikit, laptop, pasti kita semua jumpe perkataan cookies..(aku bold sikit) betul tak? betul tak? Jangan risau kerana ia bukanlah serpihan biskut biskut yang korang makan dan terjatuh kat celahan keyboard dan kau buat-buat tak sedar dan kau tonyoh-tonyoh habuk tu masuk dalam-dalam dan akhirnya dijumpai oleh komponen di dalam komputer kita. Oh no...not at all~ Aku sarankan semua belilah vacuum keyboard yang tidak menggunakan bateri, yang ada usb tu. Aku jumpa dekat Giant Bukit Kinrara semasa membeli tiket flight bersama umi ;') 800 sen malaysia. Murah gile.

Berbalik kepada cookies. Aku nak beri info yang ringkas saje sebab aku mengaku aku tak pandai sangat bab komputer ni. Kalau korang nak detail sangat, korang pegi tanye kat kedai komputer mahupun tanye kat forum mahupun google sendiri baca yang bahasa inggeris. Kalau korang malu bertanya, pegi tanye pakwe2 korang. 

COOKIES
Basically cookies ni bukan virus. So, bab ni kalau pop-out, korang jangan risau. Cookies ni sebenarnya suatu mekanisme yang record semua data asas yang korang type pada sesuatu website dan data-data ni disimpan ke dalam hard disk untuk digunakan balik pada masa depan, termasuk esok, luse dan seterusnya *paham tak?*

Tujuan dia tak lain tak bukan untuk memudahkan kita nak datang website tuh berulangkali tanpa perlu memasukkan data-data tu balik semula. Aaaa. keling tak? Aku rase tak. 

Contoh: Facebook. Korang tak payah log in setiap kali nak masuk (kecuali korang log out). Die ade cookies yang simpan data: email and password. So, memang direct terus pergi Home. Tapi kat komputer tu jelah. Jangan tanya aku balik, "Apsal aku bukak Facebook dekat cybercafe pastu aku balik rumah, kena log in balik?" T_T malas nak layan.


cookies untuk tatapan semua. aku suka cookie yang paling depan dua dari kiri. rase nak ngap sekarang juga. 


ada benda penting aku nak cakap. malam ni pukul 10 aku cakap