Friday, November 5, 2010

Tips Paling Berkesan Untuk Kuruskan / Gemukkan Badan.

Assalamualaikum.

Tahniah! Jikalau anda membaca entry ini, anda sebenarnya tergolong dalam kalangan yang concern pada kesihatan, ada kesedaran nak memulakan hidup yang sihat. Hehehehe. Sebelum itu, Mari kita buat survey.. Yang mana satukah anda? Gambar 1 atau Gambar 2?


Gambar 1: Saya banyak tidur dan gemuk :(
Gambar 2: Saya rasa saya cantik dan slim :) Tapi perlu maintain






Baiklah. 
Langkah pertama tersangatlah penting dalam penjagaan kesihatan, iaitu mengetahui 'berapa kalori yang badan kita perlukan?'.... Mari saya perkenalkan:


Kalkulator Kalori


Pengenalan:
Sebelum kita nak diet, diet untuk kurus / diet untuk maintain / diet untuk gemuk, kita kena tahu berapa keperluan kalori yang perlu diambil. Setiap manusia ada nilai kalori tersendiri mengikut jantina, aktiviti (aktif or sedatif), umur, persekitaran dan lain-lain. Keseimbangan kalori ini sangat penting sebab kalau lebih kalori, kita boleh gemuk. Kalau kurang kalori, kita boleh jadi kurus. Maintain kalori kalau dah rasa ideal. 



Contoh:
Nilai kalori saya 2000cal/hari,

1) Kalau nak maintain = Kena makan 2000 sehari plus minus
2) Kalau nak naikkan berat badan = Kena makan 3000 ke atas supaya kalori yang berlebihan tu tak dibakar dan boleh disimpan sebagai isi.
3) Kalau nak turunkan berat badan = Kena makan 1500 ke bawah supaya semua kalori terus dibakar dan yang lagi 500 tak cukup tu, badan kita bakar kalori yang dulu2. Habislaaah. kuruussslah kuruslahh.




Faham tak konsep?
Takpelah
Mari kita teruskan.....




Ini cara nak kira pengambilan kalori yang betul:



W itu berat kita in kilogram
SEE tu Standard Error Estimation. Maksudnya kalau perlu, kita tambah, kalau tak perlu buat bodoh saja.....Jikalau A dan B, umur, jantina, pekerjaan sama tapi A lebih banyak muscle (kuat) dari B, maka tambah lah SEE. Kiranya, dia memang perlukan kalori lebih.



Contoh calculation:

Nama: Puan Salmah (Bukan nama sebenar)
Umur: 30 tahun
Berat : 70 kg


8.3 x ( 70kg ) + 846 = 1427cal diperlukan untuk basal metabolic rate!!!
Ini belum tambah SEE
Bayangkan Puan Salmah ni seorang yang tak kurus sangat tak gemuk sangat,
maka nilai kalori ni dah cukup untuk dia.
Tapi tengok pula pada umur dia!!! 30 tahun..

Jadi kena tambah SEE sebab
Semakin muda, semakin banyak kalori yang kena consume!

1427 + 112 = 1539 kalori setiap hari untuk maintain kesihatan (plus minus)






Harap faham. Kalori ni langkah pertama untuk kurus dan untuk gemuk tahuuu? Kalau asyik diet takmau makan tapi bila makan, ambil makanan kalori tinggi macam Pasta, takde gunenye baii ~


Kalori boleh dirujuk pada nutritional value pada food packaging. Godek-godek sikit.... mesti ada..ataupun boleh rujuk pada internet.


What's your value? hehe

p/s: Sorry kalau ada salah info. Kalau ada salah, tolong betulkan.... I'm not a nutritionist (= thank you v much

10 comments:

ardinihumaira said...

dik... akak bab kira kalori tu yang lemah :p

King Of Single said...

haha....ptutla diet saye asek xjadi je..

aish...nasi xmakan..tp weekend mlantak eskrim..haha tu dulu r.
skang ni mkan je bile lapar...janji xover limit and selagi bdan xrase berat...pndai2 la jage...huk~

agak2 da berat kang, kurag2 la makan.hahaha..
nway, good job 4 this entry!

hidayah said...

i think i need to lose weight as well ;)

Yaya Zamimi said...

haha sy bru nk komen, "akak ni mcm nutritionist la"...

Rozana Razali said...

susah jugak ye, nak kena kira2.. nampak no je dah rasa malas nak kira.. =P

zarifahmr said...

alaa kalkulator saintifik saya rosak. alaaa ;)

zarifahmr said...

alaa kalkulator saintifik saya rosak. alaaa ;)

Sarazaqea said...

ardinihumaira-->
eheeee....Sara terlebih rajin pulak. makaih. camane tu?? :P


king of single-->
sank youuuu awak! icecream memang sodap pun makan mase weekend. Tu patut dikekalkan. Sebab boleh paww duit emak. eh eh? hehe


hidayah-->
you're perfect. No need to lose weight my dear (=


Yaya zamimi-->
hakhakhak....Mesti banyak salah info kan yaya? hehe. sorry semua...


rozana razali-->
Mai sini nak tolong kirakaaaan. Eheks :P Takdelah. Memang nombor ni malas sikit kaaan. Memang tak dinafikan lagi....


Zarifahmr-->
Memang tak boleh dimaafkan la kalkulator saintifik tu. Kurung die dalam jail jom! :P

Tina Farhana said...

wawaaa budak 'saya byk tidur dan gemok' tu comel gler! huhu

jom2 mengira calories!

Anonymous said...

Nice to read a lot of info but don't like the word keling to harsh even I am Muslim. Try to use respect word. V r Malaysian. Sedih kalau bangsa lain baca. Thx