Tuesday, February 25, 2014

[Food Review] Rainbow Cookies / Biskut Lidah Kucing by Bellahee

Salam korang...

Rainbow cookies... Bagi I, dia ialah makanan unicorn. Ok nottt!

Rainbow cookies ni dah lama dah trending. Tak silap, masa raya 2013 pun orang dah hidang dalam balang kuih. Orang melayu kita panggil Biskut Lidah Kucing je. Disebabkan dia mcm rainbow, maka orang mula meng-english-kan dia jadi 'Rainbow Cookies'. Tapi, biskut ni masih lagi trending pada masa ni (orang kata tak lapuk dek zaman). Malah, masih lagi jadi sumber rezeki buat segelintir insan di luar sana walaupun dah tak raya.

Disclaimer: Review yang I sampaikan ialah selepas I guna/pakai/makan sampai habis. Diingatkan, bukan 1st impression review. I sama sekali tidak dibayar/ disponsor untuk promote item ni. Malahan, beli dengan kerelaan hati, dengan duit sendiri. Review ini dibuat semata-mata untuk berkongsi dengan pembaca blog ni apa pandangan jujur I samada suka / tak selepas penggunaan penuh sebab I percaya penggunaan secara berterusan memberikan review yang jujur berbanding sekali pakai, terus review. Terima kasih.


Berdasarkan pembacaan, biskut lidah kucing originates dari Indonesia (correct me if I'm wrong). Sebab tu bila google information tentang rainbow cookies, takde pulak resipi mat salleh yang keluar. Malah, diorang tak pernah tahu pun biskut ni. Lepastu, masa bakar dalam oven, biskut ni sebenarnya ada loyang special. 

Oh ya, I nak kenalkan chef Rainbow Cookies by Bellahee ni nama dia Bella. Dia ex-housemate I kat uni dulu. Hands down, Bella yang I kenal ni memang pandai masak tau, dahla cantik, modest dan penyayang. Untung siapa dapat dia. I paling suka dia masak asam pedas daging, siakap stim umph sedap gile etc. Bella memang sangat organize dan kemas dan pembersih. Seriously I berkenan cara dia handle rumah memang terbaik! (Ni I puji bukan bias sebab I kenal dia ke ape, tapi honestly I suka cara dia). Overall, korang tak payah ragu dengan hasil kerja Bella sebab I gerenti dia mmg sangat teliti dan pembersih, so biskut dia memang tiptop kayh!



Satu lagi, I rasa orang panggil 'Biskut Lidah Kucing' inspirasi daripada Nyan Cat. (I rasa tak payah kot explain siapa Nyan Cat ni sebab dia sangat trending last year 2013. Dekat 9gag merata hehe) Oklah foine, I attachkan gambar Nyan Cat tu kat sini okey!







Sekarang, I akan review apa yang I rasa berbaloi beli biskut ni berbanding biskut X yang banyak lagi dijual di luar sana:

Rasa
Sedap dan addicting. Rasa macam semperit lah senang, tapi rainbow cookies lebih buttery (taste like butter). Bagi saya, semperit lebih pada rapuh hancur, tapi rainbow cookies lebih pada rapuh rangup. All in all, sangaaaat sedap biskut ni tau. Seriously ketagih.



Tekstur
Nipis, rapuh, rangup, cair di mulut. Dia takdelah cair di mulut macam biskut makmur tu, hahaha. Tapi sebab dia nipis comel, so effort untuk mengunyah tu kureng sikit. Jimat masa... Sesuai untuk semua golongan dari bayi, budak mahupun nenek takde gigi pun kita tak risau tercekik. Ni betul tau.

Warna
Color true to display. Sangat bold (terang) dan menarik warna dia. I pernah jugak tengok biskut kat lain, warna biskut X pudar macam luntur. So, keinginan nak beli pun turut luntur hehe. Bella you did a good job! Color dia cantik.

Bau
Bau butter sebab main ingredients dia of course butter. Butter yang menggiurkan! Kalau sengaja letak hidung kat bekas, konpem rasa nak ngap sebiji. Dah ngap sebiji, konpem tambah sebijik lagi.

Presentation
First, susunan biskut dalam bekas tersangatlah teratur. Impressive! Memang disusun sangat kemas. Angle kesengetan biskut tu pun macam sekata je 30º. I sebagai seorang penghidap OCD, puashati dengan hasil kerja Bella, hmm betapanya! Packaging dia classy dan cantik. Secure dengan selotape cantik dan sticker pengenalan diri biskut kat atas tu. So, bagi I presentation dia simple, kemas dan jelas. Amboi sedap ye komen. 



Presentation (II) 
Satu lagi yang menambat hati I ialah, ukuran biskut dari satu color ke satu color tu sama lebar. Hmm jangan tak tahu I ni OCD, bila benda cincai I akan rasa annoyed dan serabut. Haha. I pernah tengok biskut X (bukan nama sebenar) senget benget, terus I assume orang yang buat biskut ni tak cermat. I tak suka. I suka semua yang sempurna. So, yeah I suka biskut Bella sebab cantik. I recommend korang beli dengan dia.

Harga
Masa I beli, ada 2 saiz: bekas besar dan bekas kecil. I beli bekas besar. 
Bekas kecil : RM15 (30 pcs)
Bekas besar : RM24 (60 pcs)
Dia kata COD (Cash On Delivery) hanya di Melaka buat masa ni.
Better korang contact Bella untuk update harga dan tanya dia apa-apa soalan, deal dengan dia kayh!

Contact
Seperti di atas, korang boleh
LIKE instagram : @bellahee
Whatsapp di talian seperti yang tertera.

Bintang
Honestly I bagi:
I lupa nak cerita, masa Aki (Japanese friend dari Tokyo) menginap kat rumah early January, dia teruja tengok rainbow cookies. Dia kata "Kawaiiii, I haven't see this yet in my life". She took plenty of photos dan suka makan, dia kata sedap!




Thanks for reading this entry.
Macam I kata kat disclaimer, review ni tak bias sebab I memang puashati beli.
Bye bye.

4 comments:

Torascool said...

salam kenal dan follow
torascool(dot)blogspot(dot)com

Nur Farhana Mohamad Salleh said...

Assalamualaikum :) Silalah melawat ke blog saya & follow me on kaknanapunyastory.blogspot.com
THANK YOU

Anonymous said...

yg senget benget tu sbb org tu tak guna acuan..kalo guna acuan mmg nmpak cantik biskut tu..

salmiah said...

salam perkenalan..very nice blog