Friday, August 12, 2011

Nasihat Abah yang terkesan di hati..... :'D

Harini 11/8/11.. Cantik sangat tarikh birthday Abah kali ni. Memang once in a lifetime saja dapat tarikh secantik ni sebab nanti tak dapat dah.. Dalam bulan Ramadhan pulak tu. Kalau tahun 2111, mesti jadi 11/8/111.. Nampaknya kena tunggu 11 Ogos 3011 baru dapat 11/8/11 lagi sekali, which is impossible..


Birthday abah jatuh pada 11 Ogos / 11 Ramadhan.. Kita tak sambut dengan kek & candle blowing, Abah tak suka.. So, untuk solat terawih malam ke-11, Abah bawak pergi Masjid Putra, Putrajaya.. Best sangat sebab ramai sangat orang. Parking full macam solat raya dah :) Bila jalan kaki nak masuk main gate yang besar tu, ramaaaai sangat orang feeling macam kat Mekah. Tapi takleh lawan Mekah la, Mekah lagi amazing!


Eh? Jap!!! Tapi bukan nak cakap pasal ni.. 

Haritu Abah ada pesan something yang mengubah pandangan pada kehidupan. Tink* ehee. Emmm, Abah memang motivator terbaik! His words are wise...

Abah pesan... 
Dalam apa pun situasi, susah dan senang, saya tak boleh tinggal doa. Saya tak boleh berpuas hati dengan apa yang saya ada dan capai sebab saya tak tahu apa yang akan jadi in the future, sebab semua ni kerja Allah. Sepatutnya kalau saya berjaya, saya lebih tingkatkan doa. Bukan berdoa time susah saja. Kejayaan ni tak kekal tanpa izin Allah. 


Sebagai contoh, saya tak boleh bangga kalau saya dapat 4 pointer semasa study (contoh saja) sebab tak semestinya kerja besar.. Saya tak boleh bangga ada mata comel Selena Gomez (sah-sah la contoh yaaa kawan-kawan sekalian) mana tahu one day buta. Semua di luar jangkaan kita. Abah pesan, jangan main-main ya :) Rezeki dari Allah, Allah boleh tarik bila-bila masa saja. Apa yang perlu saya buat, ialah banyakkan berdoa untuk bekalan hari mendatang... Kuasa doa sangat powerful dan kuat :'D


Tapi doa pun kenalah secara beradab. Saya kena patuhi semua adab berdoa. Dan yang paling penting abah pesan, mestilah merendah diri dan berlapik semasa berdoa. Pertama sekali, kena banyak istighfar sebab kita manusia mestilah banyak dosa. Sangat tak sopan yaa buat jahat tapi berdoa nak yang best-best jer... mintak masuk syurga terus. Amboi doa nak yang best je tapi beramal cincai-cincai jer :P Tebal betul muka you yer...  Mula-mula kena mohon keampunan dulu.. Siapalah kita ni nak mintak lebih-lebih terus.


Saya  : Abah, macamana pulak kalau berdoa yang kita ingat saja? Tak ingatlah doa panjang2...
Abah : Sebab tu kena manage doa. Tingkatkan usaha cari doa-doa yang bagus. Himpunkan. Sangat rugi orang yang berdoa cincai dan dunia saja. Mestilah yang terbaik dan include dunia akhirat...


Saya  : Alamak, habistu kalau baca dah dekat 10 tahun (contoh saja) doa versi simple tu macamana? rugilah kak ngah?
Abah : Jangan risau. Doa kena istiqamah. Doa ni bukannya kita baca terus makbul. Kita sendiri tak tau bila Allah makbulkan. Sebagai contoh : Nabi Adam berdoa mohon ampunkan dosanya, menangis sampai pipi terguris (kesan air mata) selama 40 tahun baru Allah ampunkan.. Nabi Nuh pulak, berdoa untuk meramaikan pengikut naik bahtera, tapi hanya 750 saja yang naik bahtera tu dalam tempoh 950 tahun berdoa... Sobs.. Tak perlu risau tentang masa, itu di luar jangkaan kita. Yang penting, kita modified dulu doa kita kalau rasa tak complete :) Makin meaningful kalau baca in a long term, InsyaAllah..



Saya merenung balik, tak salah berkongsi personal life kat public tapi sebenarnya apa motif sebenar kita tulis? - Gaji bulan ni boleh beli 4 butir beg Louis Vuitton. YAY!!! Confirm la nak bagi semua orang tahu pasal ni (walaupun sikit), bahasa kasarnya menunjuk. Kalau taknak, takkan tulis kat public ye dak? Ish2. Riak ni one day akan memalukan.. Tak semua yang kita rancang, menjadi... Kena ada Plan A B C dan D... Nauzubillah...



Bye..

3 comments:

UyaRayza said...

ya allah, memang berkesan dekat hati..tiba2 rasa hiba and terharu..thankz dear for sharing this

s.y.a.h.r.i.z.a.n said...
This comment has been removed by the author.
s.y.a.h.r.i.z.a.n said...

tersentuh baca yang ni,thanks!