Thursday, August 4, 2011

Girls tak boleh baca 1 hari 1 juzuk.

.


Alhamdulillah.. Puasa tahun ni rasa bermakna sangat sebab indescribable betul susah nak bagitau hangpa... 1) Sebab hati ni tenang sungguh, syukur Alhamdulillah.. 2) Dapat puasa dengan family tercinta dan Mak (nenek).. Seronok sangat tengok mak berselera sungguh makan.. Mak happy. senyum memanjang alololo. Terawih sama-sama terlanggar siku ngan mak hehehe.. Tengok TV ngan mak sambil borak dengan makan buah.. Sebenarnya saya happy tengok umi saya bahagia dan happy *hugs* Bila seorang ibu ni happy, anak dia dapat rasa jugak tau.. Syurga di telapak kaki ibu.. Sekarang ni ada 2 orang ibu di rumah saya dan bila tengok diorang happy, bertenang-tenang betul hati saya. Eh? 




OK lah nak pegi sambung tadarus. Abah dah banyak juzuk nak habis dah 30 juz.. Saya hari ke-3 baru merangkak kat Juz 5.. huhuu kenapa ni tak produktif :(




Oh sekejap nak ingatkan kita orang perempuan..



Kalau nak khatam Quran dalam masa 30 hari, kita tak boleh ikut plan orang lelaki, 1 hari 1 Juzuk.. KENAPA??? Alamatnya tak khatam lah di bulan Ramadhan hehehe sebab kita puasa tak cukup 30 hari.. Period hehehe. Jadinya kita sebagai orang perempuan kena lebih tough sikit paling kurang pun baca 1 hari 1½ Juzuk.. Dalam masa 20 hari boleh lah khatam Al-Quran... Tapi mesti lah kita nak khatam banyak kali kan??.. Kalau nak banyak kali, kena baca 1 hari 2 Juzuk.. InsyaAllah boleh.. Cuba slow-slow dan cuba hayati.. Apa-apa pun, pokoknya kualiti bukan kuantiti :)



1 Juzuk = 20 mukasurat ye :) Banyak pahala ni... When there's a will there's a way :D



.

6 comments:

sAkuraku aya said...

uwaaaa!sy pon msih mrangkak-rangkak lg kak sara,.ayh sy pon da bnyk...

Rowena Zainuddin said...

betol tu syg.
pokoknya kualiti bukan kuantiti :)
nie pon tgh merangkak2 jugak nak khatam Al-Quran :)

UyaRayza said...

tengah berusaha jugak nak khatamkan bulan puasa nie hehehe..insyaallah

fathin zulkifli said...

hye sara! :D lame tak bertegur hehehe. insyaAllah, sama-sama kita cube untuk khatam Al-Quran dalam bulan yang mulia ini :)

http://fathinzulkifli.blogspot.com/

Ardini Humaira said...

sara...
akak baca 1 hari kalo tak penat berjuzuk2... pas zohor, pas maghrib.. pas isyak.. slalu bertanding ngan adik.. wei ko dah bape juzuk.. kalo kita baru 2.. dia dah 3.. sok kasi kita 5.. dia empat hehe.. lusa dia cakap 7 kita 6 aaa pastu celen lagi celen celen :D untuk naik semangat khatam

Anonymous said...

Subhanallah.. U have an amazing father....dan banyak post awak yang bermanfaat...may Allah bless u..tq..