Sunday, July 24, 2011

Sumpahan Hollywood : 27 Club .. (Entri Seram)



Dulu, ada satu rancangan ni menarik minat betul. Pasal dokumentari 13 Jenis Sumpahan Hollywood. Memang seriously menakutkan and bila tengok, I bet semua orang akan cakap "Eh..betul wey takut nyaaaa. Mana bantal mana bantal?". Dan salah satunya ialah 27 Club. Memang seram. Warning : Sape penakut, boleh hentikan pembacaan sekarang.



Yang menariknya, kematian Amy Winehouse semalam pun tergolong dalam  27 Club.. Wallahualam. Ajal maut di tangan Tuhan. Takde lah percaya pun dan semua ni kebetulan. Anyway, tulis punya tulis, jom tengok siapa tu Amy Winehouse. Sy sendiri pun tahu nama je and pernah dengar  sebutir je lagu dia, Rehab.

Amy Winehouse ni penyanyi terkenal kat British. Banyak menang Grammy Award. Suara sedap, tak rock pun. Duffy dengan Adele tiru suara dia lah sebab tu famous hikhikhik. Lepas tu dia dah kawin dah tapi kuat sangat ambil dadah. Cocaine tu bubuh dalam hidung setiap masa. Parah sungguh.


Sumpahan 27 Club tu macamana?


27 Club / Forever 27 Club / Club 27 ni merupakan sumpahan bagi artis Hollywood yang mati muda tapi kenapa mati muda mesti umur 27 tahun? Ishh. So, terhasillah group ni. Sebab tu diorang kan, bila sape² yang sambut birthday ke-27, diorang mesti takut. Haritu orang aim Britney Spears. Tapi lepas pulak, still alive. Sekarang orang perhati artis 27 tahun ni (Amy Winehouse & Lindsay Lohan). Tiba-tiba aim mengena. Amy Winehouse dah takde umur 27 tahun.


Ahli 27 Club : 

1) Brian Jones (Rolling Stones)
    - Mati sebab lemas dalam swimming pool masa umur 27 tahun 125 hari.


2) Jimi Hendrix (The Jimi Hendrix Experience)
    - Mati sebab makan sleeping pill + wine masa umur 27 tahun 295 hari.


3) Janis Joplin (Big Brother and The Holding Co.)
    - Mati sebab heroin overdose masa umur 27 tahun 258 hari.


4) Jim Morrison (The Door)
    - Mati sebab sakit jantung masa umur 27 tahun 207 hari.


5) Kurt Cobain (Nirvana)
    - Mati sebab tembak diri sendiri (suicide) masa umur 27 tahun 44 hari
      (Dia pernah bagitau adik dia, dia ada niat nak join the Club 27) ish ish
 


6) Amy Winehouse 
    - Mati sebab ???? (tengah siasat) umur 27 tahun ?? hari.


Banyaaaaaaak lagi berpuluh-puluh lagi in the list. Nah link, baca sendiri KLIK SINI Wikipedia : The 27 Club


Ramai sangat dah Hollywood stars mati muda umur 27.. Kebanyakannya artis Rock & Roll. Jadinya,  bagi diorang dah jadi trademark "Artis Rock & Roll mati umur 27 tahun".. Tapi ni kepercayaan orang putih. Kita percaya ajal dan maut di tangan Tuhan, Allah SWT :)



Sape umur 27 tahun? Beware... kihkih :Pp 

 .

4 comments:

chenthagila said...

amy winehouse mati sebab drug overdose. emm...RIP~

0nenanina Vanilla said...

takotnye mati usia mude.. mintak dipanjangkan umor kite sume

Anonymous said...

jonathan brandis yg hansem tu pon sama.. mati umur 27

Sarazaqea said...

Chentagila => Yess my dear, hehe, betul tu. Banyak sangat makan dadah begitulah jadinye :)



Onenanina => Amin,, semoga dipanjangkan umur kita kita dan kita semua.. :)


Anon => Wow? Siapa yang hensem tu, may I see? hehe. Anyway thx for the info