Friday, July 1, 2011

DOA Menghilangkan Sifat Malas :)

Assalamualaikum


Hai blog lama tak blogging. Malas katanya.. OK harini nak share satu doa untuk menghilangkan sifat MALAS.  Doa ni diambil terus dari Al-Ma'thurat. Jadinya, memang terlepas dari unsur-unsur yang berbau khurafat.. Doanya sangat ringkas, padat dan mudah dihayati. Kalau usaha sikit, InsyaAllah sangat mudah untul dihafaz yer... Jom kita amalkan, semoga menjadi lebih rajin.. 


TERJEMAHAN

Allahumma inni a'uudzubika minal hammi wal hazan.
Ya Allah ya Tuhan kami, sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada keluh kesah dan dukacita.

Wa a'uudzubika minal 'ajzi wal kasal. 
Dan aku berlindung kepada-Mu dari lemah kemahuan dan malas.

Wa a'uudzubika minal jubni wal bukhl. 
Dan aku berlindung kepada-Mu daripada sifat penakut dan kedekut.

Wa a'uudzubika minal ghalabatiddaini wa qohrirrijaal. 
Dan aku berlindung kepada-Mu daripada tekanan hutang dan kezaliman manusia.


Tak lengkap doa kalau kita tak tahu cerita di sebalik 'Macamana doa ni boleh ada?' Setiap doa mesti ada sejarahnya, atau cerita asal-usul nya. Bab ni saya paling suka!!! Kalau masa belajar Syariah dulu, saya memang tunggu part Asbabul Nuzul :P Okay, tanpa bercakap banyak jom kita baca kisah Asbabul Nuzul nya....

ASBABUL NUZUL 
(Sebab-sebab penurunan)

Diriwayatkan oleh Abu Sa'id Al Khudri r.a. :

Masa zaman Rasulullah s.a.w dulu ada seorang sahabat yang bernama Abu Umamah. Dia sangat miskin dan setiap hari (siang dan malam) dia tinggal di masjid. Cerita perihal keanehan pada diri Abu Umamah diketahui ramai sehingga Rasulullah s.a.w juga tahu. Baginda memanggil Abu Umamah dan bertanya kenapa dia bersikap begitu. Lalu, Abu Umamah pun cerita tentang betapa banyaknya hutang yang tak dapat dibayarnya sampai tak boleh nak balik dan tinggal kat rumah.. Bila dengar penerangan dari Abu Umamah, Rasulullah s.a.w merasa sungguh hiba dan berkata, "Mahukah kamu kuberi beberapa kalimat? Amalkanlah dengan baik setiap hari, nescaya Allah akan melenyapkan kesedihanmu dan memberimu kelonggaran"... Rasulullah s.a.w terus membaca doa di atas. 

Abu Umamah mendengarnya dengan baik dan dia membaca kalimat yang diajarkan oleh Rasulullah s.a.w itu siand dan malam dengan penuh yakin bahawa Allah akan memberi kelonggaran kepadanya. Lepas beberapa hari, kesedihan dan kedukaan yang dialami Abu Umamah berkurang dan akhirnya hilang semua sekali dan terbuka mindanya untuk mendapatkan usaha yang baik. Dia akhirnya menjadi usahawan yang berjaya sehingga semua hutang-hutangnya dapat terbayar semuanya dan dia menjadi orang yang kaya raya...



P/S: Jom kita amalkan dengan istiqamah dan tawadhuk :)


24 comments:

UyaRayza said...

terima kasih hehehe...nk mengahafal

Sarazaqea said...

Sama-sameee.. ^^ jom kite sesame hafal.

Ardini Humaira said...

cepat2 tadah tangan :)

Arein said...

trm kasih kongsi ayat ni sara..nk amalkan,mtk2 la sifat malas ni ley ilang.. :)

Sarazaqea said...

Ardini Humaira-->
Hi k. Dini... Jom kita amin pulak :D

Arein-->
Samesame..InsyaAllah boley :)

jaerul said...

mari kita amalkan bersama,.. kalau malas nak solat,. baca doa ni kan,. :) Eyriqazz vs Denaihati

wara-wiri said...

Saya terima ijasahnya,,
minta ridhonya untuk saya amalkan tuan... :)

Asmidar Saaidin said...

astaghfirullahhalazim... pnyakit M sudah datang.... Jazakallah... Nak hafal...

NaraAnia said...

Terima kasih..kesimpulannya,al mathurat sgt baik dibaca setiap hari.

Anonymous said...

Mohon share

Muhammad Java said...

Post yg menarik, detail.
terima kasih

Muhammad Java said...

Post yang menarik dan detail. Terima Kasih

zeera roslan said...

mohon share ye :)

Anonymous said...

alhamdullillah...mudah2 sy pun boley rajin n beryambah semangat..amin juga buat uploader juga..terima kasih byk2.

achot ochot said...

Saya nak jadi rajin

achot ochot said...

Tq

Hakim Zainol said...

thanks for da sharing :)

Hakim Zainol said...

thanks for da sharing :)

Elyn Shazlien said...

thank yo:) nak amalkan lahh :D

Anonymous said...

Mintak izin utk share....wassalam

Anonymous said...

mohon share

Alisa Khairi said...

saya share ye :) terima kasih :)

Khairil Fahmi said...

Tq..syukran

Anonymous said...

Tq