Saturday, March 24, 2012

25 idea yang korang cakap 'Elehhh' tapi sebenarnye 'Ohsemmm gile dow'

Lepas korang baca ni kan, gerenti semua akan cakap 'WHY DIDN'T I THINK OF THATTT!!???" Hahahahaha sebab saya pun macam tu. Mulut mengomel sampai senget bila tengok setiap gambar *tepuk dahi* Berikut ialah 25 diagram pelik yang boleh diaplikasikan untuk memudahkan kehidupan kita. Tibe-tibe. Hidup ni bukan susah sangat pun kalau kite pandai ejas-ejas sikit. Saya jumpa article ni daripada FB Aquila Asia pada bulan 1 (lambat beno nak share). Dalam 9gag pun ade uols. y u no read no faster?




Credit to : amy-newnostalgia.blogspot.com
Buang daun strawberry dengan straw. Tebuk laju-lajuu. Ade setengah orang tu, makan strawberry sekali dengan daun-daun terus pemalas gile wakakaka sebab daun dia melekat mcm bubuh gam gajah kan? Tapi bukan saya la pemakan daun tu..korang la tu :p (Sangat ideal untuk strawberry yg ade kat kek birthday, boleh try)




Credit to : apartmenttherapy.com
Licinkan balik permukaan perabot yg tercalar dgn menggosok walnut. Ambik je walnut seketul (boleh beli kat Jusco), gilap kat kesan calar sampai berkilat twinkling sparkling. Hehe. Ni tak sure sangat lah betul ke tak sebab tak cuba lagi..

Credit to : unplggd.com
Hilangkan kesan contengan crayon kat skrin TV/komputer/ dinding dengan WD40. Apekebende WD40 ni ye? (Kena google balik sebab tak femes kat Malaysia tapi malas nak google sekarang).. Oh click here for WD40's info. Sangat sesuai untuk ibubapa yg ada anak kecil suka Draw Something tak tentu hala. Tak payah babap, gonyoh dengan WD40 je.




Credit to : athomewithrealfood.blogspot.com
Ikat epal dengan getah (rubber band) untuk elak epal tukar warna cokelat. Biasa ibu-ibu bekalkan anak-anak buah epal yg dah dipotong supaya boleh makan time rehat. Tapi bila time rehat MasyaAllah epal dah oxidise dan anak-anak tak selera dah sebab dah masuk angin, basi katenye. Dugaan sangat. Boleh cuba idea ni ye para ibu.




Credit to : marthastewart.com
Masukkan cadar dalam sarung bantal supaya tak hilang dan senang nak cari. Ni biasa terjadi kat budak-budak asrama balik bermalam. Balik rumah basuh-basuh, malas nak lipat tolak ke tepi. Esok nak sekolah baru nak lipat. Alih-alih hilang dah sarung bantal berlencana sekolah. Menangis satu rumah. Hoho. Buatlah cani nextime, sedap mata memandang! Macam hotel kan? haha




Credit to : realsimple.com
Untuk kuatkan volume iPhone/iPod letakkan dia dalam mangkuk. Sebab apa? Sebab mangkuk ni bersikap hayun, eh tak dia bersikap concave shape (melengkung). iPhone kan speaker dia kat bawah so mangkuk ni amplifies the music. Semakin concave, semakin kuat bunyi. Sape bubuh dalam mangkuk leper ala-ala pinggan, good bye. Serious korang tak payah ar beli aksesori memahal tu wey. Mahal gile kot. Kurus dompet. One more thing, iPad boleh ke? Boleh je tapi kena cari mangkuk menguli doh kek yg gedabak sikit. Bawak la kehulu-kehilir mangkuk tu ye. Trololololol




Credit to : savvyhousekeeping.com
Simpan beg plastik dalam bekas wet wipes (tisu wangi baby). Jangan buang bekas dia, sangat berguna untuk organize plastik bag. Tapi saya suka lipat satu satu ikut jenis dan warna hiks. Tak paham kenapa orang longgok je dah la sakit mata memandang lepas tu tak menjimatkan ruang okey dan berkedut, ok bye blabbering on and on. 




Credit to : iheartnaptime.net
Pakai bedak sebelum berlari-lari atas pasir di pantai. Tahukah kamu? Bedak boleh menyingkirkan pasir pantai dengan mudah semudah ABC? Seriously, u must try. Mulai sekarang sila tambah bedak dalam list picnic ke pantai. Saya pun selalu hampa sebab bila nak naik kereta, mestilah kena basuh kaki kat ombak tapi bila jalan jengket-jengket selalu je ada pasir yg melekat. Tensen giler. huh. 




Credit to : realsimple.com
Simpan soft toys (anak patung, plushies, teddybear dll) dengan melekatkan dia pada velcro strip. Aaaa velcro strip tu macam pelekat yang kat kasut sekolah dulu. Bila tarik bunyi srekkk srekkk. Wahhhh. Velcro strip name dia. Sila hafal. Lekatkan kat dinding, boleh jadi wallpaper dan jimatkan ruang. Comel untuk bilik kanak-kanak.




Credit to : flickr.com
Gunakan wayar dawai untuk simpan pembalut hadiah, gantung kat siling. Yang ni pun menarik boleh sorok dan jimatkan ruang. Lebih elok la daripada biarkan dia berlonggokan sesama sendiri atas lantai. Buruk sangat keadaannye. Bergelandangan sangat~




Credit to : instructables.com
Balutkan hos vacuum dgn sarung kaki untuk mencari barang yg halus dan kecil macam diamond, subang dll. Gotcha! Tak perlu meraba raba dah sampai terpaksa jadi Cinderella lap-lap habuk dengan tangan. Rumah bersih, barang yg hilang pun jumpa. Tapi elakkan stokin koyak, kang menangis pulak. Elakkan stoking tebal juga, kang seminggu vacuum tak jumpa-jumpa. Bahaha




Credit to : realsimple.com
Torehkan huruf 'X' atas penutup kotak kasut untuk jadi tempat letak cupcakes. Kotak cupcakes kan macam mahal kan. Untuk jimat, boleh toreh-toreh gitu je. Kreatif sangat :) Ikut ukuran cupcake, buat segiempat dan toreh X.




Credit to : stephmodo.com
Nah cara-cara melipat cadar dengan cantik. Ramai antara kita yg fed-up lipat cadar sebab kat hujung dia assymmetry kan. Haha kalau nampak cadar je terus passing kat mak dan cakap "Alamak besarnye, mak tolong lipat". But not me okey lol. Kadang-kadang kembung semacam je hasil lipatan  haha nak tergelak tengok. Lepas ni, boleh lipat cadar dengan gembira dan ketagih melipat cadar mungkin?




Credit to : sprwmn.blogspot.com
Gunakan magnet untuk menyimpan bobby pin, klip rambut, tweezer. Kita sebagai perempuan selalu meratapi kehilangan pin rambut kat manelah pin rambut padahal baru je beli. Selalu je invest kat benda2 macam ni walaupun ialah RM1 kan. Tapi kalau beli selalu, kurusla dompet. Nice sangat guna magnet. Tapi bila pakai klip rambut toksah la lalu kat magnet, nanti kepala melekat pulak, sape nak tanggung?




Credit to : realsimple.com
Simpan kasut dalam shower cap untuk travellers. Bagus sangat untuk menjimatkan bilangan beg (sumbat je dalam beg baju) dan sekaligus mengelakkan tapak kasut mengotori baju anda. Plastic pun boleh, tapi shower cap memang fit la kasut tu. Ingat lagi masa camping KRS zaman sekolah dulu, bergantungan plastic bag (plastik rokrak ore kelate panggil) kat beg baju. Kasut ada 4, selipar jepun, kasut kawad, kasut sukan. Haih. Saya gantung keliling pinggang hahahaha noob sangat.




Credit to : familyfun.go.com
Simpan alatan kraftangan dalam muffin pan tapi sebelum tu, dalam setiap bekas masukkan magnet supaya dia stay in place. Kanak-kanak suka tarik tarik lepas tu tumpah... Ibu-ibu boleh cuba buat ni. Lebih bagus simpan dalam kitchen cabinet terus. No more worries. Haha. Kanak-kanak pun rasa terseksa gitu takleh Draw Something kat dinding.




Credit to : unplggd.com
Tag roti boleh buat label pada wayar elektrik. Macam kat atas, dia tulis mouse, keyboard dll. Kemas sangat. Tiada lagi wayar bergelimpangan dan kusut masai. Semua orang pun tak suka kusut masai kan especially earphone sebab nanti dia akan jadi pendek tak memasal muka melekat kat skrin laptop, karaoke berseorangan sambil cium skrin laptop. Simpan la tag roti gardenia :)




Credit to : kiboomu.com
Bake cupcakes terus dalam kon aiskrim. Jimat pun jimat duit, boleh makan lagi kon tu. Paper cups takleh makan ye kena ingat tuh. Dapat menarik kanak-kanak makan cupcakes kita. Tapi awas, kanak-kanak mungkin tertipu sebab sebijik macam aiskrim! Haaa. Mungkin boleh menaikkan selera budak-budak. Lagi bagus kalau simpan dalam fridge. Chill




Credit to : squawkfox.com
Dia kata microwavekan popcorn dalam paper bag yang coklat plain ni je daripada microwavekan dalam bekas mahal-mahal. Eco friendly, lebih sihat sebab tak emit radicals. Dan semestinya lebih murah. Saya rasa semua idea kat atas ni jimat, murah. Haha. Popcorn akan swell up and burst open dalam paper bag murahan ni tapi feeling-feeling beli popcorn kat TGV okeyy.




Credit to : jengrantmorris.blogspot.com
Letak satu tension rod untuk gantung bekas spray. Genius sangat, brilliant space-saver! :) (bukan kayu yang tension ye kawan kawan). Tension here means emm susah la nak cakap. Kalau fizik, keadaan yang tertekan disebabkan force atau tenaga yang bertindak berlawanan antara satu sama lain. Aaah. Bahasa kampung dia macam kayu yang ditekan oleh dua tenaga dari atas dan bawah dengan serentak. So, dia akan hang there. Ahah dah la tu tengok jelah gambar dah faham :p








Credit to : 9gag.com
Cara-cara buat telur rebus berbentuk hati untuk memenangi hati kekasih. Awwww kekasih sangat kan... Kekasih here means, mak ayah, suami isteri, kawan-kawan laa. Tidakkah comel ciptaan ini? So genius. Awww terus boil eggs di dapur.




Credit to : wilton.com
Terbalikkan muffin pan, lekatkan adunan doh biskut kat situ dan bakar! Lepas bakar kita akan dapat mangkuk aiskrim atau cocktail yang boleh dimakan. Seee. How cute this invention is. Boleh tak comel gile mangkuk biskut ni.. hehe. Doh biskut kan tak lembik sgt (tak macam adunan kek), jadi kite boleh lekat kat belakang muffin pan tu. Takde lah meleleh. Lagi sedap daripada kon aiskrim pun ada. Must try!




Credit to : realsimple.com
Buat kiub ais aloe vera untuk meredakan sunburn. Jus aloe vera ni kite boleh dapatkan kat Jusco ke (ish asyik Jusco je keje). Lepas tu, freeze kan dia. Lastly, kat mana sunburn? kat mana sunburn? haahaa ckp lebat. Lumurkan ke sunburn sebab aloe vera kan bersifat sejuk, dia boleh sooth kan sunburn tu. 




Credit to : lifehacker.co.au
Gutter garden! Lekatkan guttering (saluran air hujan yg kat bumbung tu), lekatkan kat dinding. Make sure saluran air hujan tu janganlah guna yg sedang digunakan nanti mengamuk ibu bapa. Gunalah yg lama ye. Lepas tu, boleh lah semai biji benih seperti sayur sawi, salad dll. Sangat berbakti kepada tanah.




Credit to : re-nest.com
Gunakan bekas telur untuk menyimpan & categorize barang kecik2. Macam krismas decoration ke. Tapi kite orang Islam tidaklah menyambut krismas. Kita boleh menyimpan alatan lain macam guli, batu seremban dsb. Idea ni menarik jugak tapi telur kat Malaysia adakah dijual dalam kotak? Ahah rasenye dalam bekas plastik bukan? wakakaka.





Which one of these u like the most???

Panjang nye entry ni. Credit untuk semua websites yg brilliant and genius as stated above sebab bagi inspirations yang sangat menterujakan (is this word exists?). Okay. Thank you for taking your time reading the longest entry ive ever made. Bubye :)

37 comments:

Innanie | Ariffin said...

damn cute! and its awesome!

Sarazaqea said...

Sis Innanie blogger hebat >
Kan? Sy suke vacuum sarung kaki the most. Wahh kenapelah tak terfikir dari dulu. Hiihihih

anish said...

aaaaaaaa sukaaaa! this is freakin awesome! xD

Faiz Tapit said...

semat ah. hahah.
bedak ngan pasir pling best

anish said...

aaaaaaaa sukaaaa! this is freakin awesome! xD

Maizatul said...

nice.

gune tag roti :)
kena cube kat rumah nnti. takdelah tersalah tutup suis nnti

- F i D - said...

nice info..leh try certain idea nih..mmg wow :p

Srikandi Utara said...

betoi2 menarik la idea2 ni.. benda yg kita xsangka toi mmg mendatangkan manfaat:)

Akim Iqbal said...

semat seh !

Nana said...

best lahh..tang iphone tu suka..ngahaha

Hashira Yusoff said...

bijok..bijok! :D

Mommy Pinky said...

Suke sgt entry ni, ayeem ayam yg suggest. mmg menarik :D

Mommy Pinky said...
This comment has been removed by the author.
Raden said...

tu yg kek dlm kon eskem tu shangat sweet oke. nk tipu mak mertua la camni!

Husna said...

best2..pasni boleh la praktikkan..tq for sharing

h A n Y s said...

semua osem! tak tau nak pilih which one is the best!;D

nabilah said...

owsem....like

Pocket said...

pocket suka yang ub40 tu..
memang buleh try.

yang walnut kat perabut tu plak..
pas tu buleh makan ker walnut tu?
heheh

gjie said...

Great la! yg tag roti tu paling xleh nak pikir...

azzahoney said...

sangat kreatif! :)

Sarazaqea said...

Faiz tapit schoolmate disegani :
Haha sekarang ni dalam kepale, tak sabar nak try berlari kat pantai howkeyyy. Semangat lak i :D


Asma schoolmate disayangi :
Aah, ingatkan kite sorang je masalah salah tutup suis ni. Haiya hehe. Yes, definitely must give it a try :)


FiD :
Yess, takleh certain :p kena try sume baru super woww :D:D


srikandi :
Itula pasal. Mase kite first time read, kite asyik ketuk ketuk kepala je and cakap, asal tak fikir awal-awal :Pp


akim iqbal :
Yup, share kat sume bia sume dpt manfaatkan ilmu. Wah berfalsampoh pulak kite :Pp

Sarazaqea said...

nana :
Kann? nanti masing-masing usung mangkuk pergi mane-mane :P hehe must be funny. :D:D


hashira :
Bijok sungguh neh yg bagi idea.. tak semua org terfikir ni hehehehe. Credit to all the websites.


Mommy pinky :
Me likey tooo. Ye ke Ayeem yg promote? Hehe Ayeem ni kannnn.... kat mane sis?


Raden :
Wowwww. I wanna try some can? Hehe. Nice trick me too likey :D:D:D


Husna :
Yess. Saya pun sukeeeer sgt. Youre most welcome tau. :)))

Sarazaqea said...

hanys :
Hehe me too rambang mata. Mula-mula nak buat ni la ni la ni la. Last-last sume nak buat haiyaaaa :D:D


nabilah :
Owsem kan. Me likey :D:D


Pocket :
Wowwww. U really know what wd40 is? I wanna seeee the real one can :Pp ? Walnut tu boleh makan hehehe, basuh dengan air RO..hihi


Azzahoney :
Yes my dear. Me too likey. Sume rambang mata nak wat. :D:D

anys said...

wahh memang ohsem ohsem laa ! :D

tapi benda baru saya dapat tahu "Pakai bedak sebelum berlari-lari atas pasir di pantai" . sangat sangat useful . nanti nak try lah kalau pegi pantai . heee~~~

http://meanysa.blogspot.com

Clumsy Boy said...

betul laa.. sangat bagus dan praktikal.

seorangAku said...

wah sangat ohsemm.!
idea yg xpenah terlintas kt kepala.
huhuu

kaizen said...

perghhh giler osem idea2 nih... tq for sharing....

Khairun Amri said...

minta share

IEQAH said...

betul betul..ieqah suka love shaped egg tu

ain dzaya said...

ofsem la..tak miss satu words pun...boleh praktikan nie..hehe

"Ain memalukan diri sendiri. Terima kasih.".

matyyns said...

yang tag roti tu memang ohsemm gila . hihihi lepas ni beli roti ambik tag dia saja ,roti bagi burung makan haha

.:MrS cHerRy:. said...

awesome giler..nice2..boley try nih..

Sarazaqea said...

Anys :
Definitely kena cube kat pantai. Kite kalau pegi pantai selalu sangat kaki penuh pasir, pastu masuk kereta kena marah dengan mak :( hehe


Clumsy boy :
Kan? kene cube buat one of those. Jimat sikit:)


seorangAku :
Heee, same laaa, tak terlintas pun. Memang idea yg bagus i must say :))


Kaizen :
Ur welcome... thank you in return sebab datang blog ni hehehe :)


Khairun Amri :
Sure can :))) thanks for sharing


Ieqah :
Hehe, nanti ieqah buat, nak raseeeee (hehe mintak-mintak pulak) :D


Ain Dyaza :
Auuuu thank you my dear, definitely must try :D thank you dtg bace sini satu-satu really appreciate it :))


Matyyns :
Hahahaha why so funnyyy? Janganla macamtu, give me roti then :D deal?


mrs cherry :
Hehe kan? boleh try recycle these things.. sgt fantastic. lol :D:D:D

:: saya huzaifah :: said...

mmg mentarik betul idea neh. tambah pulak ayat promo yg agak2 sengal. haha! nice! ;D

confdeb said...

menarik nie..leh try..hehe.:)

http://macammacamcite.blogspot.com

MéuzAngelo™ XXIII said...

oh.. ini org panggil lifehack :)

ct munirah said...

suka baca entry awak..!! best2 byk info plak tuu..he3 :)