Sunday, April 17, 2011

(Review Game) - SMURF'S VILLAGE


By: Capcom Interactive, Inc.

FREE :) Wajiblah FREE ye dak? Kalau kena bayar, saya manelah nak ade visa, apatah lagi nak ada duit untuk membelinya.. kuikui. Game ni best (kena underline nanti tak nampak).. Boleh dikategorikan sebagai game yang 'ketagih'. Bagi pendapat saya, game ni sangat ceria sebab lagu dia mengancam gila. Kucing dengar pun boleh hangguk kepala... yeaaah! Then, kalau tekan apa-apa button dia akan bunyi 'PCOOIT' 'PCOOIT'.

 Dulu masa kecik² kan selalu ada cerita Smurf kat TV3. Serba sedikit info tentang Smurf:
  • Kartun dari Belgium, introduced on 23/10/1958 oleh kartunis nama Peyo.
  • Smurf ni muka sebijik antara satu sama lain, badan kerdil sebesar epal, kulit biru, pakai seluar panjang warna putih, topi putih cuma ada la kelainan sikit to identify their personalities.
  • Ada Papa Smurf, Baby Smurf, Nanny, Smurfette, Handy Smurf, Lazy Smurf, Grouchy Smurf, Brainy Smurf, haaaa i got a list :)
  • Hanya makan daun sarsaparilla (yang bau sarsi tu), tapi diorang berkeras panggil 'Smurfberries'.
  • Cakap dalam bahasa Smurf.
  • Contoh : We're going smurfing on the River Smurf today. 
  • Smurfing tu ada banyak maksud, to do, to make, to fish, to eat, to run...boleh kata semua perbuatan dia, dia panggil smurfing..... HAHAHA
  • Contoh lagi : A dragon that breathes fire  = A smurf that smurfs smurf. (HAHAHAHAHA)


Player begins with a single mushroom house and a piece of land. Daripada situ, kita kena buat strategy untuk membesarkan perkampungan Smurf kita by elaborating more colorful crops, building specialized house, and more.... Alaaaa, macam main Farmville tu.... Tapi game ni LAGI BEST sebab dia ada banyak cabang! hehehe. 

Contoh minigames (game dalam game ni) :
  • Greedy Smurf’s Baking Game
  • Papa Smurf’s Potion Mixing Game
  • Painter Smurf’s Painting Game
  • Lazy Smurf's Fishin' Game and more.......



Creativity is your own limit... hehehe. Memang rambang mata tengok kampung Smurf orang lain yang dah berjaya reach level tinggi² dan sambil itulah kita tanam azam untuk lawan kampung diorang :) hoho



Boleh play OFFLINE. Tadak internet pun boleh main.
Retina-display graphic. Gambar seriously tip-top! hehehe. Strawberry yang kita tanam sgt menyelerakan. Drooling kot!
IT'S UP TO US TO BUILD A NEW VILLAGE FOR SMURFS TO CALL HOME :) YAY



This is a picture-perfect new features in their latest update! Yang bernama 'SMURF YOURSELF'. Senang je, feature ni membolehkan kita import gambar muka kita daripada Photo Library, buat perubahan ala-ala smurfy dan upload kat Facebook. Jadi, kita akan jadi sebahagian daripada Smurf! hihi



Jom main ramai-ramai game ni nak?
Invite me as your neighbour!
Bye

3 comments:

アヌム ちゃん~~ said...

Salam.jalan2 singgah sini..nice blog :)
Jom tengok sakura dekat blog saya^^
http://frommetoyou85.blogspot.com/
Sudi2 jenguk ye (^____^)

♥ riya ♥ said...

mana nak main ni ? ;)

Sarazaqea said...

Japanese wording :
Salam.. hehe thanks a lot for dropping by. InsyaAllah :) Emm sorry tau, i dont understand japanese :(


Riya :
Main kat smartphone, tablet pc my dear.. ipod too~