Saturday, March 26, 2011

Cara-cara menyebut brand antarabangsa dengan betul

Assalamualaikum :)


Mood dalam kelas tuition....Fiuh fiuh. Hari ini, saya nak men'tuition'kan readers tentang cara-cara nak menyebut jenama antarabangsa dengan betul dan tepat... Bukan ape, ia amat penting supaya bila kita nak menyinggah di beauty counter tu, takdelah adegan memalukan diri sendiri berlaku.. iye x? Tanpa membuang masa, mari kita belajar. Oh sebelum tu,, saya tak gunakan phonetic yer... ^0^




she - say - doe
Ramai jugak yang sebut sun-shay-do, she-shay-doe, shin-say-doe dan lain lain.. (^^,)
verr-sa-chay
Ramai jugak yang sebut verr-sach, ver-says, ver-sa-cettt dan lain lain.. (^^,)





lahn-comb
Ramai jugak yang sebut land-comb dan lain lain.. (^^,)






sha-neyll
Ramai jugak yang sebut chay-nel, channel, cha-neyl  dan lain lain.. (^^,)






lau-ra mers-yay
Ramai jugak yang sebut laura-mer-si-year, laura mer-sir  dan lain lain.. (^^,)




shoe-oo-eh-moor-ah
Ramai jugak yang sebut shoe-eh! murah! (hehe) shoe-ay-mu-ra, shoe-ummi-ra  dan lain lain.. (^^,)




eve-sahn-lorr-ahnn
Ramai jugak yang sebut yes-sen-lau-ren, ves-sain-lau-ren, yives-sain-lau-ren  dan lain lain.. (^^,)




lox-ee-tahn
Ramai jugak yang sebut loch-chi-tan, EL-o-kitten, loc-key-tann  dan lain lain.. (^^,)





ee-say-mee-ya-key
Ramai jugak yang sebut isi-minyak-ke?, ee-see-mi-ya-ki  dan lain lain.. (^^,)




goor-lahn
Ramai jugak yang sebut gua-lain, gu-wer-layn dan lain lain.. (^^,)




....dan banyak lagi akan menyusul.. mungkin dalam episod seterusnya... Dah penat dah rahang dan jejari menulis. Make sure ingat semua sebutan ni, jangan main bantai je sebut. Nanti sape yang malu?? Kite jugak kan... hikhik..



Tata.
Thank you for reading ^o^





4 comments:

alinac lover said...

terbelit lidah hehehe

JIJI YU said...

dah terpeliot dah rahang aku

Sarazaqea said...

alinac lover:
terbelit lidah dahulu, bersenang lenang kemudian :D hehehehe


jiji yu:
Oooh! Bahaye tuh..baik betulkan rahang balik semula... sebut balik semua sekali :D hoho

Nafisha Mulki said...

cuba dgr pronunciation Samsung yang sebenar? hihihi..