Wednesday, July 3, 2013

Pendapat saya tentang lagu 'Popular Song' by MIKA feat Ariana Grande

Macamana I discover lagu ni?
I was browsing through my subscription list kat Youtube (specifically Ariana Grande) lepastu dekat suggested ada lagu ni. I clicked and listened. As simple as that teehehe..
Scene dalam music video. Ariana Grande dan MIKA gigih berganding bahu buat potion beracun.


Lyrics
Lirik sangat bermotivasi untuk naikkan semangat orang yang selalu dibuli oleh orang yang popular.

[Verse 1:]
La la, la la
You were the popular one, the popular chick
It is what it is, now I'm popular-ish
Standing on the field with your pretty pompoms
Now you're working at the movie selling popular corn
I could have been a mess but I never went wrong
'Cause I'm putting down my story in a popular song
Said I'm putting down my story in a popular song

[Chorus 1:]
My problem, I never was a model,
I never was a scholar,
but you were always popular,
You were singing all the songs I don't know
Now you're in the front row
'Cause my song is popular

Popular, I know about popular
It's not about who you are or your fancy car
You're only ever who you were
Popular, I know about popular
And all that you have to do is be true to you
That's all you ever need to know

Catch up 'cause you got an awful long way to go
Catch up 'cause you got an awful long way to go

[Verse 2:]
Always on the lookout for someone to hate,
Picking on me like a dinner plate
You hid during classes, and in between them
Dunked me in the toilets, now it's you that cleans them
You tried to make me feel bad with the things you do
It ain't so funny when the joke's on you
Ooh, the joke's on you
Got everyone laughing, got everyone clapping, asking,
"How come you look so cool?"
'Cause that's the only thing that I've learned at school, boy
I said, that's the only thing I've learned at school

[Chorus 2:]


Music video




 
Konsep / Jalan Cerita Music Video
Music video ini released pada 29 April 2013 diarahkan oleh Chris Marrs Piliero. Ia menampilkan tema Gothic, lokasi penggambaran dalam sekolah menengah ala-ala Addams Family yang menyeramkan dan gelap. Music video ni juga promosikan produk Sony dan Mini Cooper. Mengisahkan MIKA + Ariana yang selalu kena buli di sekolah. Satu hari, MIKA mesej/SMS undangan ke parti makan malam pada kawan sekelas dia yang popular dan pembuli (kawan-kawan pembuli yang banyak buli MIKA + Ariana sebelum ni) dengan menggunakan Sony XperiaZ. Scenes pembulian diselang-selikan dengan scenes dimana MIKA & Ariana berganding bahu membuat potion beracun dalam kawah ahli sihir untuk balas dendam. Lepas potion siap, MIKA + Ariana balik rumah banglo milik MIKA menaiki kereta bercakap diorang, Mini Cooper edisi 2013. Pada parti makan malam, kawan-kawan pembuli telah minum air bercapur potion dan bertukar menjadi batu. Lepas jadi batu, MIKA + Ariana hancurkan mereka sampai jadi debu-debu. Ending music video ni sangat mengejutkan. Lepas semua pembuli dah mati, MIKA + Ariana meraikan kejayaan. MIKA minum air selepas toast (langgar gelas) dengan Ariana tapi Ariana tak minum! Ada flashback, rupanya masa kecil dulu, MIKA pernah sepak istana Lego Ariana satu masa dahulu dan Ariana berdendam. Jadi MIKA bertukar jadi batu juga dan hancur jadi debu juga. Finally, Ariana senyum bangga.



Siapa MIKA tu?
Bagi saya, this guy is unfamiliar. So, I googled him up. Cara sebut MIKA ialah "mi-kə". Dia artis dari British/UK so patutlah I  tak familiar mana. Lahir pada 1983. Mak dia orang Lebanese dan bapa dia American. Suara dia ada 5 octave ranges. Wow! Rasanya untuk lebih lanjut, bolehlah search lagu-lagu dia di Youtube channel: MIKAVEVO. Banyak lagu dia jutaan hits. Hebak jejaka ini.



Siapa Ariana Grande?
Penyanyi kegemaran saya, sebab i love her style yang sukakan bows (ribbon besar)! Kenal dia melalui rancangan Victorious (channel Nickelodeon) sebagai Cat Valentine. Dia dilahirkan tahun 1993 (20 tahun this year). Apa yang menarik tentang dia ialah Ariana Grande bersuara soprano dengan 4 octave range! Maknanya suara dia ada 4 tangga / 4 peringkat (i dont know how to explain; u can basically learn from a piano). Suara dia juga ada whistle tone. Whistle tone ni suara tertinggi sekali; lebih tinggi daripada Falsetto yang mana tak ramai orang boleh buat. Jadi, dia disamakan dengan lagenda seperti Mariah Carey dan Whitney Houston. Ariana Grande anggap itu satu pujian yang besar.


Personal view:
Suka lagu ni. Whyyy? I ralit tengok music video sebab Ariana Grande terlalu perfect dan cute dan vain sikit kat sini hehe. Lepastu, dia catchy song dan macam revenge song sikit ehhhh? Love it. Kalau kat itunes dah letak 5 stars. 





OK toodles! Jumpa lagi dan thanks baca entry ni. You should download this sing now! Boleh request untuk saya review dan jelaskan music video mana-mana okey... Saya akan ceritakan apa motif music video yang anda request tu. Ahah. Just comment below the song title ^___^





4 comments:

boni kacak said...

nanti saya try dengar lagu ni

Sarazaqea said...

Haiiii there. anda dijemput untuk dengar dia. Hehe

Anonymous said...

Lagu Mika yang paling best 'Take It Easy'...layan...hehe

morata lai said...

tak pernah dengar kumpulan mika ni... baru nak buka dengar :)